Çocuğum uyuşturucu kullanıyor mu? sorusunun cevabı çocuğunuzun davranış ve hareketlerinde gizlidir. Çocuğum uyuşturucu kullanıyor mu, nasıl öğrenebilirim? kafanızı çok meşgul eden bir soru haline geldiyse, çocuğunuzun hal ve hareketleri sizde şüphe uyandırıyorsa iyi bir araştırma için önce iyi bir gözlem yapmalı ve ona göre birkaç önlem almalısınız. Çocuğunuzu incitmeden ve yargılamadan sakin bir ortamda bu durumu önce onunla konuşup sorularla aklınızdaki sorulara cevaplar bulabilirsiniz. Çocuğunuza ön yargıyla yaklaşmak size hiçbir getiri sağlamayacağı gibi daha kötüye gitmesine neden olabilir. Bu ve bunun gibi nedenler sizden hızla uzaklaşması kaçınılmaz bir sonuçtur.

Çocuğumu Uyuşturucudan Nasıl Korurum?

Çocuğunuzun sağlıklı ve kendi kararlarını alabilen, doğru ile yanlış arasındaki farkı ayırt edebilen bireyler haline gelebilmesinin ilk adımları aile içerisindeki huzur ortamıyla paralel bir durumdadır. Bu ortamı sağlamakta tamamen sizlerin elinde.

Çocuğun uyuşturucuya yönelmesinin temel nedenleri;

  • Başka çocuklarla kıyaslama ve aşağılama
  • Duygusal ve fiziksel şiddet
  • Anne ve baba arasındaki kötü diyalog küfürleşmek
  • Kötü arkadaş çevresi
  • Aile ve yakın çevrede uyuşturucu kullanan kişilerin olması
  • Anne ve babanın yakın çevresiyle ilişkisi

Çocukla Sağlıklı İlişki Kurma ve Takip Yöntemleri

Çocukla sağlıklı düşünce alışverişi ve sohbet etmek çok önemlidir. Derdini anlatabilmesi gün içerisinde yaşadıklarını dile getirmesine izin vermelisiniz. Sıkılmadan ve sabırlı bir şekilde dinlemeli ve ufak ufak tavsiyelerde bulunmalısınız. Gerektiğinde işinizi dahi bırakıp 10 dakikanızı ayırmalısınız. Çocuğunuza şimdi olmaz, daha sonra gibi sürekli ters tepkiler göstermek çocuğunuzun dert arkadaşı aramasını ve sizden hızlı bir şekilde uzaklaşmasına neden olabilir.

Uyuşturucudan Korunmayı Ne Zaman Öğretmeliyiz?

Çocuğunuzla sağlıklı diyalog kurmaya başladıktan sonra 5 yaş ve üzerinden itibaren uyuşturucu ve kötü alışkanlıklar hakkında bilgilendirmeliyiz. Bunun için bizlerinde bilgilenmesi şart. Bir psikolog ya da sağlık bakanlığı çağrı merkezi olan 191 alo uyuşturucu, merak ettikleriniz hakkında bilgi verebilir eğer uyuşturucu kullandı ise buradan destek alarak tekrar kullanmasını önleyebilirsiniz.

Okul veya yakın çevredeki arkadaşlarını araştırabilir, telefon kullanıyor ise birçok takip programı veya takip edebileceğiniz akıllı saat alabilirsiniz. Çocuğunuzun hal hareket iştah vb. gibi durumlarını çok iyi gözlemeniz; okuldaki başarısını ve ders notlarını çok sıklıkla takip etmelisiniz. Sosyal aktivitelere katılmasını teşvik etmeli ve zamanını kaliteli geçirmesini sağlamalısınız. Olabildiğince ses tonunuza dikkat etmeli ve çocuğunuzun yanında kavga etmemelisiniz.

Çocuğunuzun yanında sigara alkol vb. gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalı mümkün ise bırakmalısınız. Yakın veya uzak çevrenizden kimsenin evde ve çocuğunuzun yanında sigara alkol veya uyuşturucu gibi madde içmesine izin vermemelisiniz. Ev içerisinde olabildiğince kaliteli zaman geçirmeli kitap okuma saatleri, oyun oynama ya da resim yapma gibi çocuğunda zevk alarak yapabileceği aktiviteler üretebilirsiniz.

 Çocuğu kötü alışkanlıklardan uzaklaştırma yöntemleri;

  1. Çocuk ve ebeveyn arasındaki güven duygusunun gelişmiş olması
  2. Kendisine ait bir ortamın olması ve sorumluluk yetisinin kazandırılması
    Kötü alışkanlıkların sonucu doğabilecek zararlarının anlatılması ve bilinçlendirilmesi
  3. Ailecek kaliteli zaman geçirebilmek
    Doğru veya yanlış davranışlarında yargılamak yerine bilinçlendirmek

Çocuğum Uyuşturucu Kullanıyorsa Ne Yapmalıyım?

Çocuk bir defalığına bile olsa herhangi bir uyuşturucu madde kullanımında bulundu ise yetkili birimlerden yardım isteyip bilinçlenmemiz gerekmektedir. Bunun için aile ve sosyal politikalar bakanlığı 191 yardım hattından destek alabilirsiniz. Çocuğunuza bağırmak kızmak yerine sakin bir ortamda kim ve kimler tarafından bu maddeyi temin ettiğini öğrenmek ve bu ortamlarda uzak tutmalıyız.

Yeni arkadaş ortamları sanat, spor vb aktivitelere yönlendirmeliyiz. Kitap okumaya teşvik etmeli hatta ve hatta ailecek kitap okuma, oyun oynama saatleri düzenlemeli onu yargılamak yerine yanında olduğunu hissettirmek bunun bir hata olduğunu ve her insanın hata yapabileceğini lakin hatadan dönmenin çok büyük başarı olduğunu anlatmalıyız. Unutmayalım ki her insan hata yapar hatalar insanları olgunlaştırır önemli olan hatadan ders çıkarmak ve tekrarlamaktır.

Toplum ne der yargısından kurtulmak ne hata yaparsa yapsın daha çocuk olduğunun ve bazı şeyleri istemeden yapma olasılığının farkına varmaktır en önemli olan. Lütfen en önemli olan her şeye özellikle çocuklarınız için aklınızda oluşan çocuğum uyuşturucu kullanıyor mu? sorusunu sormadan önlem alın!

Paylaş